Milyen üvegfóliát válassz? – 2.5D, 3D, vagy akár 6D | Tippek & trükkök

Ha veszünk egy új telefont, akkor nagy valószínűséggel az lesz az első gondolatunk, hogy kéne hozzá egy megfelelő fólia – lehetőleg üvegfólia. Viszont ezen belül annyiféle választék van, hogy komoly fejvakargatásra számíthatunk. Persze rábízhatjuk az eladóra is a dolgot, hogy keressen egy kompatibilis fóliát, de azért nem árt képben lenni a típusaikkal. A cikkben nem térek ki a keménységi és egyéb minőségi skálákra, csak a címben is említett variációkra.

2.5D és 3D üvegfólia

Ez a két legáltalánosabb típus, a boltokban is ezekkel futhatunk össze a leggyakrabban. Fontos tudni, hogy a hagyományossal ellentétben itt már közel teljes lefedettségről beszélhetünk, mert nemcsak a kijelzőt, hanem azon túl lógva a kávát is beterítik.

Domburalata is van a 2,5D és 3D üvegfóliáknak

Látható, hogy a 2.5D üvegfólia csak a szélein lekerekített, míg a 3D középen is hajlított. Ennek az ívnek köszönhetően sokkal kellemesebb is lesz nyomkodni, mert érezni fogjuk, hogy jobban van védve a telefon centruma.

A 3D jobban lefedi az előlapot, mert az íves lekerekítésének hála tökéletes pontossággal kanyarodik rá a telefon szélére, míg a 2.5D üvegfólia végének csak a felülete van lekerekítve, ezért nem hajlik túl a kávákon, így a porszemek könnyebben alámehetnek.

4D, 5D és 6D üvegfólia

Ezekről a típusokról kevesebbet hallani, és olyan nagy különbséget sem lehet felfedezni a 3D-hez képest – persze a nagyobb szám nagyobb biztonságot jelent, ez nem kérdés.
Alábbi képeken megfigyelhető, hogy a 4D, 5D és 6D üvegfóliák még inkább rákanyarodnak a készülék szélére, és ezáltal sokkal jobban egybeolvadnak vele.

A porszemek szinte kizárt, hogy a fólia és az előlap közé furakodjanak, illetve ha esetleg leejtenénk a telefont, akkor kisebb eséllyel indulna el hajszálrepedés a kijelzőn. Egymáshoz viszonyítva a lekerekítés mértékében van leginkább különbség. Találhatunk még a boltok polcain 6D-nél is magasabb számozású üvegfóliát, de ezek már inkább csak marketing fogásnak bizonyulnak.

Összegzés

Véleményem szerint egy átlag felhasználónak szükséges védelmet a 3D üvegfólia tökéletesen biztosítja. Egyfelől az efeletti “extrább” fóliák nem jelentenek annyival nagyobb védelmet, hisz az alap lekerekítés és rásimulás már a 3D üvegfóliákban is meglelhetőek, arról pedig nem is beszélve, hogy nem gyártják őket az összes telefon típusra. A 2.5D pedig nem olcsóbb annyival, mint amennyivel nagyobb kompromisszumot jelentene – persze a hagyományos üvegfóliákhoz képest ez is jóval nagyobb védelmet nyújt.

Törött iPhone X

Természetesen, aki a maximális védelmet akarja és lelkiismeretfurdalás nélkül szeretné használni telefonját, vagy olyan helyen dolgozik, ahol veszélyben van a készüléke, akkor annak mindenképp a 6D üvegfólia ajánlott, hiszen egy kijelző csere nem egy olcsó mulatság…

Hozzászólás

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑