A futurisztikus PS5 kontrollerről minden, amit tudni lehet

Áprilisban napvilágot látott a 2020-as év végén megjelenő PlayStation 5 kontrollere. Megtudtuk új nevét, amely nem más, mint a DualSense. Láthattuk hogy fog kinézni, valalmint ismertették azt is, hogy milyen tulajdonságai lesznek.

Design

A külső annyiban változik, hogy kicsit terebélyesebb lesz elődjéhez képest, főleg széltében – ennek okáról később. Továbbá a gomboknál nem lesz színe a megszokott kör, négyzet, háromszög, négyzet kvartettnek. A nyilak átlátszóak lesznek, valalmint az előlap a nagyobb touchpad miatt sokkal hangsúlyosabb. Egy helyett két előlapi LED világítást kapunk, amely a tapipad jobb és bal oldalán húzódik, cserébe viszont hátul nem lesz már fénye a kontrollernek. Mégis úgy gondolom, hogy sokkal jobban át fogja tudni adni a játékélményt az előlapi páros, hiszen ezt preifériából könnyebben látjuk, mint a hátsó fényeket. Például szirénázás esetén most akár felvátva kéken és pirosan is fog tudni  villogni, de ezt majd még meglátjuk a későbbiekben, a lényeg, hogy ebben is több lehetőség lapul. A bekapcsológomb nem kör alakú lesz, hanem a logó mintázata fog kiemelkedni, ezt egy nagyon jópofa megoldásnak tartom. Az analógok ugyanakkorák maradnak és anyaghasználata is hasonlónak tűnik a képek alapján, mint elődjének. A fehér szín lehet még különös, hiszen megszokhattuk, hogy a PS2 óta mindig a fekete dominált. Rutinos játékosoknak egyből az ugorhat be, mintha ez egy Detroit: Become Human edition kontroller lenne a futurisztikus kinézete miatt.

IMG_6841

Tulajdonságok

Kezdjük az alapokkal: micro USB-s csatlakozást – egyben töltést – felváltotta az USB-C. Figyelve a tech világát, ma már ez nem meglepő, hanem inkább kötelező, szükségszerű változás. Gondoljunk csak bele, hogy ma már szinte minden okostelefon Type-C csatlakozóval jön ki (iPhone kivételével). Az említett hátsó világítás hiánya az akkumulátor élettartamát segítheti megnövelni, hiszen annak fényereje igen csak merítette a PS4-es DualShock-ot, amely közel 4-5 órát bírt. Továbbá a 3,5 mm-es jack csatlakozó is megmarad, szóval mindenki megnyugodhat, fog tudni játszani régi jack dugós fül-, vagy fejhallgatójával. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy bluetoothos füleseket is támogat-e a kontroller. Megszűnik a share gomb, helyettesíteni a Create gomb fogja, amely sokkal több megosztási  lehetőséget fog kínálni, ez főleg a streamereknek jó hír. Elhelyezkedése ugyanúgy az Options gombbal szemközti oldalon lesz, azonban a feliratokat e két gomb felett apró ikonok váltják fel.
IMG_6842

Na és most jönnek az izgalmasabb dolgok, amelyek megmagyarázzák a nagyobb méretet. Először is beépített mikrofonnal fog rendelkezni a DualSense, így a kontroller segítségével is beszélgethetünk könnyedén. Ennek megfelelően egy plusz gomb is felkerült, amely valószínűleg a mute (némítás) funkciót fogja ellátni. Haptikus visszajelzést fog adni a kontroller, innen a DualSense elnevezés. Tehát nem a megszokott rezgőmotor fog vibrálni, hanem a játékbeli szituációnak megfelelően kapunk rezgéses visszajelzést ott, ahol épp megnyomunk egy gombot. Ismerős lehet, hiszen az iPhone-ok esetében is hasonló feedback ér minket. Ez óriási játékélménybeli javulást jelenthet, és ha ez még nem elég, a Sony rápakolt még egy lapáttal, ugyanis az R2/L2 ravaszok meghúzásának nehézsége majd az adott játékban végzett cselekvéstől függ. Például, ha egy íjat húznánk fel, akkor sokkal nehezebb lesz meghúzni a ravaszt, mintha egy fegyvert sütnénk el. Tehát ezeknek az újításoknak az elhelyezése a DualSense belsejébe annak méretbeli növekedésével járt.

Izgalmas fejlesztések, kíváncsi vagyok mennyire lesz kényelmes majd kézbenfogva. Nektek hogy tetszik a design? Melyik újítás a kedvencetek?

Hozzászólás

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑